Tre individer i historisk antrekk poserer med planter inne i en klassisk bygning.

Byen som røver alles hjerter

Det går med full musikk og sang når den fargerike og koselige Kardemomme by bretter seg ut på Store Scene.

Tekst: Tora Optun, Silje Gripsrud Foto: Thor Brødreskift

– Bare jeg hører en strofe av Thorbjørn Egners melodier, begynner jeg å synge med, ler regissør Linn Olsen. Hun har laget en fargerik energibombe som gleder hele familien.

En minneverdig opplevelse – uansett alder!

For «Folk og røvere i Kardemomme by» slipper ikke taket uansett hvor gammel du blir. Den treffer på tvers av generasjoner, og man blir rett og slett i godt humør av byens innbyggere med alle sine særegenheter. Den oppfarende tante Sofie, den vennlige og konfliktsky politimester Bastian, den filosoferende kunstnersjelen Tobias, de taleføre dyrene og de tre rotete røverne, har alle en plass i norsk kulturhistorie.

— Kardemomme by bringer oss sammen. En bestefar kan gå sammen med sin sønn og sitt barnebarn. Alle har blitt introdusert for fortellingen på ulike tider, og dette er en anledning til å dele historien og opplevelsen sier regissøren. Hun ønsker å gi barn, kanskje spesielt de som er i teateret for første gang, en minneverdig opplevelse de kan se tilbake på med glede.

— Målet er at publikum, store som små, skal snakke i munnen på hverandre når de sammen går ut av teateret!

Egners historie om den eksotiske, men gjenkjennelige byen ble først fortalt i radioprogrammet Barnetimen i 1953. To år senere kom boken, fylt med Egners vakre illustrasjoner. Boken er nå solgt i over 600 000 eksemplarer, historien kommer i mange sceneversjoner og figurene dukker opp i alt fra barneservise til temaparker.

En glødende historie som begeistrer

Regissøren ønsker å være tro mot den verden Egner har skapt. Publikum vil se en by de kjenner igjen, hvor lekende skuespillere og et vell av fengslende detaljer, musikk og dans får historien til å gløde.

—Dette er et så rikt materiale og vi oppdager stadig nye ting som vi blir begeistret av. Arbeidet har vært utrolig inspirerende og vi har humret mye når vi har gått gjennom manus, sier Linn Olsen.

— I dag legges det ofte opp til at barn og voksne skal le av ulike ting. Det som er så fint med denne fortellingen er at alle ler av det samme.

Viktig påminnelse

Opp gjennom årene har også Egners fortelling om de lille Kardemomme-samfunnet blitt problematisert. Noen har pekt på at den fremmer utdaterte holdninger om kjønnsroller og håndtering av forskjellighet. Ikke alle har det deilig og spiser middag klokka to, som det heter i trikkefører Syvertsens vise. Regissør Linn Olsen mener at stykket først og fremst handler om behovet for trygghet og samhold.

—Innbyggerne i denne byen er alle veldig forskjellige, samtidig som de tar godt vare på hverandre. Det handler om fellesskap, og viser at selv om du gjør noe feil, kan du gjøre det godt igjen. Dette er noe både voksne og barn trenger å bli minnet på innimellom.

Groovy musikk

NRK-Profilen Halvor Folgerø kunne ikke takke nei til Kardemomme by-orkesteret. I høst kombinerer han jobben i NRK Hordaland med å spille bass i den kjente familieforestillingen.

— Dette er jo selve soundtracket til normens barndom, og det blir spesielt gøy å spille for barna, sier Folgerø. Han har lang erfaring fra ulike band, og har også tidligere steppet inn som vikar på DNS. Nå gleder han seg til å følge hele prosessen med å skape en forestilling.

Orkesteret ledes av Helge Lilletvedt, og medmusikanter er Jan Kåre Hystad, Helge Lilletvedt og Ivar Thormodsæter. Musikerne er kjent for å skape fengende, fete rytmer. De har alle en stor plass i forestillingen.

— Kardemomme universet er fylt med morsomme og søte melodier fremført av tydelige karakterer. Dette er sanger som fester seg lett. Vi tar tak i de ulike låtene og røffer dem opp litt, slik at de blir enda mere groovy, sier musikalsk leder på DNS, Jan Kåre Hystad.