To skuespillere på scenen gestikulerer entusiastisk med pekefingrene pekt oppover.

Brødre i regnet

Syv skuespillere og en musiker fordyper seg i Stig Holmås’ frodige persongalleri og leker frem en varm fortelling om oppvekst, tårer og trøst. Alt til rytmen av regn.

Eg vil fortelle en historie.
Den e tilegnet min lillebror – og regnet.
Og ordene…
OLE JOHAN

Slik begynner fortellingen basert på Stig Holmås’ rørende roman «Regn». Bergensforfatteren er kjent for sine skildringer av vanlige folks hverdag og den gjenkjennelige, humoristiske og presise måten å beskrive stemninger og episoder på – gjerne hentet fra arbeiderfamilier. Bak det enkle og direkte språket ligger en dyp menneskelig innsikt og en stor kjærlighet til menneskers vilje til å leve – og overleve. I «Regn» møter vi Ole Johan og hans lille familie i 50-tallets Bergen. Vi blir også kjent med herlige typer som Stjernetyderen, Siggen, Goggen og sveiseren Fredriksen. For ikke å glemme den enarmede skøyteløperen.

Musikalsk metafor

– Fortellingen traff meg umiddelbart, jeg både lo og gråt da jeg leste den. Det tok en stund før jeg fant ut hvordan vi skulle overføre Stig Holmås’ sjarmerende univers til scenen. Nøkkelen ble å bruke regnet som en musikalsk metafor, og at vi går tett på personene gjennom Ole Johans tilbakeblikk, sier Anne-Karen Hytten, som både har dramatisert og regissert forestillingen.

Å være hobbyastronom i Bergen
må være litt av en tålmodighetsprøve.
Etthundreogtreogåtti dager med nedbør
og enda fler med skydekke
FAR

Med nykomponert musikk og en leken fortellerform, skildres forholdet mellom Ole Johan og hans bror Bjørnar, og hvordan de takler de store utfordringene som med ett rammer familien.

Gjenkjennelig

– Fortellingen er så stor i all sin enkelhet – her er glad latter og bunnløs sorg. Den berører oss fordi den er så gjenkjennelig og viser betydningen av vennskap og felleskap. Hvordan vi kan finne fotfeste når ulykken rammer, mener Hytten.

Hvis ikkje vi sveisere gjør jobben vår, så revner
faen meg skipene og
sprikker som såpebobler
FREDRIKSEN