Prøver på Hotel Norge Foto:Thor Brødreskift

Bergenskrim til begjær

På Store Scene mikses det en helt ny cocktail av kriminelt gode ingredienser fra filmuniverset og bergenshistorien.

Det er en ivrig og rappkjeftet skuespillergjeng som samler seg rundt regissør og dramatiker Yngve Sundvor. Det nærmer seg premiere på «Hotel Norge». Skarpladde replikker og komiske dansetrinn både på og bak scenen, skaper nye krumspring i scenene. Latterkuler skyter smilehull i skumle situasjoner og resultatet blir en pirrende blanding av mareritt og moro.

Forførende

Sundvors filosofi er at når man først inviterer folk på teater, så skal man ha mye å by på. Han vil servere topp underholdning som skal være visuelt forførende og ha en morsom og spennende historie som engasjerer. Folk skal få en serie med overraskelser og tankevekkere underveis.

– Vi har rappet litt herfra og derfra og lager en miks av fiksjon og fakta toppet med en stor dose humor og et lass med filmreferanser. Her er elementer fra både Fawlty towers og Shining, sier teatermakeren, som fikk mye oppmerksomhet da han sist gjestet DNS med Reksten – firmaets mann.

Også denne gang har han gått til historiebøkene og grepet fatt i dokumentarisk materiale som han spinner fortellingen rundt. Forestillingen starter i 1979, men vi får også flashbacks tilbake til bybrannen i 1916 og eksplosjonen på Vågen i 1944. Handlingen utspiller seg i likevel i løpet av noen døgn på Hotel Norge. Tid og karakterer flettes inn i hverandre og gir hodebry for den hardbarka, men litt forvirrede etterforskeren Benjamin Lange (Pål Rønning).

Tidslek

Etterforsker Lange har sjekket inn på det litt mystiske hotellet for å løse en mordgåte på rom 405. Den underlige resepsjonisten George (Eirik del Barco Soleglad) svirrer stadig omkring ham.

– Det er vanskelig å si mer om handlingen uten å røpe for mye, men under hotelloppholdet møter vi blant annet en tysk nazi-offiser, et velstående ektepar på kosetur i 1916, en ung billedkunstner og mange mystiske kvinner. Det er et glitrende ensemble som står på scenen, og de får mange skikkelser å boltre seg med, sier Sundvor.

Forestillingen skal bli en fryd for øyet med suggererende og dramatisk lyssetting og tidsriktige finurligheter. Det er satt sammen en spenstig spilleliste og i forestillingen rommer musikk fra både skrekk- og westernfilmer.

– Hotel Norge har ligget i hjertet av byen i over 100 år, og skaper dermed en ypperlig ramme for denne fortellingen. Men ikke tro på alt som skjer. Vi lager ikke virkelighetsteater, men spiller ut situasjoner som kan ha skjedd på hotellet, smiler Sundvor lurt.

Bergenshistorier

Her lekes det med klisjéer og stereotypier. Slikt finner man både i filmverdenen og i beskrivelser av den bergenske folkesjelen. Selv er Yngve Sundvor fra Norheimsund, og Bergen er hans nærmeste hjemby. Bergensere elsker gjerne historier om seg selv, men historiene forteller også om noe mer allmennmenneskelig. Kanskje bergensere er likere andre enn de tror.

Teateropplevelsen som venter bergenspublikummet, mener han har likhetstrekk med en berg- og dalbane. Det skal være frydefullt og absolutt ikke forutsigbart. Han legger også til at det ikke finnes en komedie uten at også alvoret banker på døren.

– Live-opplevelsen på teatret er noe helt eget. Det at alt skjer her og nå og møtet mellom sal og scene har alltid hatt en spesiell appell hos meg, sier Sundvor.