Forfatter Linnea Myhre foto

Å forlate fengselet

«Når du tror alt håp er ute, og at det ikke finnes en vei ut eller videre, så gjør det faktisk det», skriver forfatter Linnea Myhre, som har bidratt til større åpenhet rundt psykisk helse og spesielt spiseforstyrrelser og depresjon.

Da jeg i 2011 begynte å skrive på det som skulle bli «Evig søndag», var jeg overbevist om at mine tanker, betraktninger og ord aldri skulle bli lest av noen andre enn meg selv. Jeg var 21 år og langt nede i en dyp depresjon, og med en langvarig anoreksi som sakte, men sikkert, hadde spist meg opp innvendig. Det hadde pågått så lenge at jeg hadde mistet alt håp: Jeg hadde ingen tro på at livet noen gang skulle bli bedre. Jeg så ingen vei ut, og jeg hadde bare lyst å forsvinne.

Det ble også planen: Å forsvinne. Jeg skulle bare skrive ferdig først.

«Evig søndag» er en roman basert på ett år i mitt liv; et år jeg knapt kan huske. Ett år fanget i en kald Oslo-leilighet, alene med mine egne destruktive tanker, samt en undulat og internett-tilgang. Og Norges mest leste blogg. Omsider begynte jeg å forlate mitt eget fengsel for å treffe en psykiater. Møter jeg i utgangpunktet ikke forsto hensikten med, men som etter hvert viste seg å bli veien ut.

Uten at jeg helt husker hvordan, ble ordene samlet og trykket på papir, og i 2012 utkom «Evig søndag». Åtte år senere kan jeg gjenoppleve alt på en scene. Å se et annet menneske spille ut ens egne tanker og følelser er en absurd opplevelse. Jeg vet ikke hva jeg føler. Det føles verken varmt eller kaldt, riktig eller galt. Det er uhåndgripelig og forvirrende, ærefullt og smertefullt.

Hva er sant, og hva er ikke? Har jeg virkelig skrevet det, tenkt det? Er det meg, eller er det noen andre?

Åtte år senere har jeg lagt det meste av hennes destruktive atferd og tanker bak meg, og det er jeg takknemlig for. Jeg vet imidlertid at mange kan kjenne seg igjen i henne, og det gjør jeg meg trist. Heldigvis får jeg mulighet til å fortelle min historie, og minne deg på at du ikke er alene. Minne deg på at når du tror alt håp er ute, og at det ikke finnes en vei ut eller videre: Så gjør det faktisk det. Så lenge du er villig til å holde ut, og oppleve at det går over. For det gjør det.

 

Fakta/Linnéa Myhre
Da Myhre ga ut Evig søndag i 2012 hadde bloggen hennes daglig besøk av 30 000 lesere. Hun har også gitt ut Kjære (2014) og Hver gang du forlater meg (2016). I høst er hun aktuell med den nye romanen «Meg, meg, meg» og som deltaker i programmet «Bloggerne» på TV2