Rødt banner som kunngjør en "vestland lockdown" med billettinformasjon nederst.

DNS’ skuespillere presenterer splitter nye scenetekster og høyaktuelle klassikere i lys av den underlige situasjonen verden befinner seg i. Her markeres også Regnbuedagene med flere DNS Pride-arrangement. Under kan du lese mer om hver kveld. Nå er det blitt ledige billetter på «Sokrates forsvarstale» og «Pesten»!

Kriser bringer fram det beste og verste i oss – det er som et forstørrelsesglass som blåser opp det som allerede finnes. Kriser gjør oss bevisste på vårt ansvar og våre plikter – på friheten som står på spill, på tryggheten som vi forstår at vi må skape selv. Vi er glade for å presentere et kortprogram under tittelen Vestland Lockdown bestående av to rykende ferske tekster skrevet av Monica Isakstuen og Demian Vitanza i tillegg til to klassiske tekster signert Camus og Platon.

Seks individuelle portretter arrangert i et rutenett mot rød bakgrunn.

4. juni kl 20:30
DNS PRIDE:
Baby Jane & samtale: Seksualitet og identitet

Pikis stemme minner ikke om stemmen til noen som helst andre. Den var deilig som huden på brystene, som kilingen av fløyel mot halsen – en varm hånd under blusen.

I et utdrag fra Sofi Oksanens roman Baby Jane møter vi den selvsikre og tøffe Piki «Helsingfors’ cooleste lesbe» som historiens jeg er sammen med i i en kort og intens tid.  Romanen er viet til de ulike stadiene i et kjærlighetsforhold; forelskelsen, krisen, oppløsningen, bruddet og uforløsning. Den omhandler kjærlighet, depresjon og sosial angst. Dette er Oksanens andre utgivelse. Den finsk-estisk forfatteren og dramatikeren er oversatt til en mengde språk.  I 2010 vant Oksanen Nordisk råds litteraturpris for romanen Utrenskning.

Denne kvelden møter vi også flere av DNS’ skuespillere i samtale med Joakim Aadland fra FRI Vestland. De snakker bl.a. om seksualitet og identitetskategorier og om representasjon i teatret. Trenger vi alle disse båsene?

TEKST: SOFI OKSANEN I MED: KRISTI-HELENE ENGEBERG OG RENY G. FOLGERØ
SAMTALE: SEKSUALITET OG IDENTITET I MED: KRISTIAN BERG JÅTTEN, RENY GAASSAND FOLGERØ, KRISTI-HELENE ENGEBERG, SVEIN HARRY SCHÖTTKER-HAUGE, KNUT ERIK ENGEMOEN OG JOAKIM AADLAND

Fire portretter mot rød bakgrunn.

5. juni kl 20:30
DNS PRIDE:
Cock

John: Jeg tenker fortsatt på deg når jeg runker hver kveld.
M: En sann tilbeder står foran meg. En sann disippel. Du tenker på meg når du, nei du tenker fortsatt på meg… fortsatt. Du tenker fortsatt på meg selv om… ?
John: Hva?
M: Selv om. Du runker fortsatt til tanken av meg selv om…. ?
John: Selv om ingenting.

John og hans mannlige samboer tar en pause, møter han tilfeldigvis kvinnen i sitt liv. Dette er utgangspunktet for stykket «Cock» – en skarp og vittig tekst om seksualitet, identitet og om vanskelighetene som oppstår når man innser at man har et valg. Stykket ble en hit i New York og London, og teksten presenteres av fire skuespillere i Teaterkjelleren i anledning Pride-uken.

Mike Bartlett skriver både for teater, radio og tv, og har vunnet flere priser. Han har bl.a. vært Writer-In-Residence ved National Theatre i London og stykkene vakte stor oppsikt. Hans tv-serie «Doktor Foster» er det mange som har sett på NRK.

TEKST: MIKE BARTLETT I MED: KRISTIAN BERG JÅTTEN, KRISTI-HELENE ENGEBERG, SVEIN HARRY SCHÖTTKER-HAUGE, KNUT ERIK ENGEMOEN

Ni individuelle portretter arrangert i et 3x3 rutenett med et rødt overlegg.

8. & 9. juni kl 19:30
URFREMFØRING:
Jo mere vi er sammen

Det er bare oss
Her
Bare oss to
Bare det jævla ansiktet mitt og det jævla ansiktet ditt og den jævla stemmen min og den jævla
stemmen din
Bare dette
DETTE er alt som er

Monica Isakstuen har skreddersydd en nyskrevet enakter for oss, skuespillerne og tiden vi lever i akkurat nå. Her møter vi medmennesker som sliter med å være medmennesker, familien som aldri kommer seg ut på tur og et døende menneske. Med pandemien som bakteppe blir hverdagen satt på spissen og det alminnelige blir ualminnelig.

Monica Isakstuen er husdramatiker på Dramatikkens hus og har vunnet Brageprisen for romanen Vær snill med dyrene. Hennes nyeste roman Rase er blant 50 finalister som kan bli kåret til tiårets beste bok i Norge.

TEKST: MONICA ISAKSTUEN I MED: JONATAN FILIP, SVERRE BREIVIK, KRISTOFFER SAGMO AALBERG, RENY GAASSAND FOLGERØ, SVEIN HARRY SCHÖTTKER-HAUGE, KJERSTI ELVIK, EMILIA ROOSMANN, PREBEN HODNELAND, FRODE BJORØY

Tre kvinner med ulike uttrykk mot rød bakgrunn.

11. & 12. juni kl 19:30
URFREMFØRING:
GAP

På et eller annet tidspunkt blir du født
Skrur deg løs fra moren din
Eller blir skåret ut
Skrives inn i verden
Noen ser på klokken, noterer tidspunkt, dato

Senere i livet, leser du kanskje horoskopet ditt
Bare på tull, selvfølgelig, det er ikke noe du tror på
Eller kanskje litt, likevel

Det er i historiene vi forteller, om fødsel, liv og død, at vi holder mennesker levende. De finnes der i vår historie, i minner, i våre tanker, i våre liv. De er borte, men de er der, i tomrommet. Tre kvinner befinner seg i teatret og forteller om koordinatene fødsel, døden, nået. Innimellom finnes tomrommet, Ginnungagap, der alt kan skje, der verden kan gjennopstå.

Denne kvelden presenterer vi en rykende fersk tekst av Demian Vitanza som er inspirert av den norrøne skapelsesmyten og Ginnungagap –  det gapende tomrommet som bestod før Jorden og de levende vesener ble til.

Vitanza en norsk-italiensk forfatter som har skrevet tre romaner og en håndfull teatertekster. Han debuterte i 2011 med romanen Urak og fikk 2019 Ibsenprisen for stykket Tyngde. Han var husdramatiker for dramatikkens hus i 2014 til 2015.

TEKST: DEMIAN VITANZA I MED: RENY GAASSAND FOLGERØ,  SUSANN BUGGE KAMBESTAD, EMILIA ROOSMANN

Et monokromatisk portrett av en skallet mann med skjegg mot rød bakgrunn.

16. juni kl 19:30
AKTUELL KLASSIKER:
Sokrates forsvarstale

Han tror at han vet det uten å vite det, mens jeg verken vet det eller tror at jeg vet det. Akkurat på dette lille punktet virker det derfor som om jeg er klokere enn ham, fordi jeg ikke tror at jeg vet det jeg ikke vet.

Hvem var Sokrates? Slagferdig, men stygg gatefilosof som drev omkring med unge menn og stilte nærgående spørsmål? En ydmyk mann med valgspråket: «Jeg spør blott, mitt kall er ikke å svare»? Var han radikal, moralist eller relativist? Ingen vet egentlig. Sokrates forsvarstale eller Apologien er Platons gjengivelse av Sokrates forsvar i sin sak der han ble anklaget for «blasfemi og fordervelse av ungdommen». Forsvarstalen blir ansett som et av de beste eksempler på retorisk talekunst.

Den greske filosofen Sokrates ble dømt til døden 399 fvt. Det er gjennom nedtegnelsene til hans elev, Platon, vi kjenner til hans virke. Deres filosofiske dialoger har preget mye av vår tenkning siden. Sokrates forsvarstale belyser problemstillinger knyttet til etikk, samfunn og til livene vi lever – også i dag.

TEKST: PLATON, OVERSATT AV TERJE NORDBY I MED: SVERRE RØSSUMMOEN

Et portrett av en mann mot en rød bakgrunn med et monokromatisk rødt filter påført.

17. & 18. juni kl 19:30
AKTUELL KLASSIKER:
Pesten

…og for ganske enkelt å fortelle om det en lærer under en farsott, nemlig at det finnes mer hos menneskene å beundre enn å forakte

En dag finner en lege en død rotte utenfor hjemmet sitt. De neste dagene oppdages døde og døende rotter overalt i byen. Pest er brutt ut. Myndighetene nøler, men snart er befolkningen isolert og grensene voktes av soldater. Mangel på medisiner, mat og andre nødvendigheter minner på en skremmende måte om situasjonen mange mennesker på jorden er i akkurat nå. For

For første gang siden 1949 kommer nå Pesten i ny norsk utgave, og vi presenterer et utdrag fra romanen sammenstilt av skuespilleren.

Albert Camus (1913-1960) er en av Frankrikes største forfattere. Han vant Nobelprisen i litteratur i 1957 for sitt «betydningsfulle forfatterskap, som med klarsynt alvor belyser menneskelige samvittighetsproblemer i vår tid». Hans mest kjente utgivelser er Den fremmede og Myten om Sisyfos fra 1942 og Fallet fra 1957, men han har også skrevet en rekke noveller, filosofiske essays og skuespill. Camus omkom i en bilulykke 1960, 46 år gammel, sammen med sin forlegger. Ved siden av ham lå manuskriptet til selvbiografien Det første mennesket.

TEKST: ALBERT CAMUS, OVERSATT AV CHRISTINE AMADOU I MED: KNUT ERIK ENGEMOEN