Passasjerer ser ut fra vinduene på en overfylt buss.

Podkast: Hvor går Afghanistan – nå?

Afghanistan-kjenner Elisabeth Eide og skuespiller Rhine Skaanes møttes på Store scene og ga et bilde av dagens situasjon i Afghanistan, av kvinnekamp og ytringsfrihet – og hva man er i ferd med å miste. Du kan høre opptak fra arrangementet her.

Et land uten kvinner i arbeidslivet? Et land uten ytringsfrihet og journalistikk? Et land uten musikk og med full kjønnsdeling? Et land der terrorismen fortsetter? Norge og NATO deltok i sin lengste krig i Afghanistan mellom 2001 og 2021. Framtiden er ennå usikker, men signalene skremmer.

Torsdag 30. september, på Store Scene, holdt Elisabeth Eide foredrag om situasjonen i Afghanistan, spesielt med henblikk på kvinner og kultur.

Skuespiller Rhine Skaanes leste to tekster fra antologien «Bitre mandler. 18 forfattere i Kabul»: «Fanget i håpløshet» av Naheed Barashdost og «Avbrutt drøm» av Safia Siddiqi.

Elisabeth Eide er professor i journalistikk ved OsloMet og leder av Afghanistanutvalget i Norsk PEN. Hun har gitt ut fem romaner og en rekke sakprosabøker, flere med tema fra Afghanistan, landet hun har fulgt tett i en årrekke. «Afghanistan – ingen fred å få» (med Terje Skaufjord, 2014), gir et bredt bilde av det sammensatte landet og presenterer ikke minst afghanske kvinne- og menneskerettsaktivister. Hun har også gitt ut antologien «Bitre mandler» (med Eugene Schoulgin 2004), der 18 forfattere i Kabul presenteres gjennom intervjuer og skjønnlitterære tekster.

Rhine Skaanes er skuespiller, og hun var ansatt ved DNS i 48 år. Hun har ledet DNS – Kabulprosjektet siden oppstarten i 2002, der den viktigste oppgaven har vært å bygge opp igjen institusjonen Afganistan National Theater. En sentral del av prosjektet har også vært å etablere teaterutdanningen ved Kabul Universitet.

Arrangementet var et samarbeid mellom DNS&, Bergen Kvinnesaksforening og Norsk PEN Vestlandet