search

28.09: Foredrag: Flinke piker og andre jenter som forandrer verden

Marie Amdam og Charlotte Myrbråten tar deg med inn i et populærkulturelt foredrag om flinke og smarte piker som utvidet handlingsrommet for oss andre.

De to kommer innom forfattere som Ibsen, Strindberg, Bjørneboe, Skram og Hjorth og vil ta for seg samtidige tv-serier, media og samfunnet for øvrig, for å si noe om det mannlige blikket og vår tids feministiske bølge.

Foredraget holdes på Store Scene lørdag 28. september fra kl 12-13. Fri entré!

I høstens forestilling «Wendy og Peter Pan» på Store Scene har Wendy fått mer muskler, kløkt og mot enn i tidligere variasjoner av klassikeren. Denne karakteren som kanskje passer til (det forferdelige?) begrepet “flink pike” får andre egenskaper og mer å spille på. Historisk har ofte kvinner fått spille rollen som søster, muse, kone eller datter, men altfor sjelden helt og protagonist i eget liv.

Amdam og Myrbråten spør bl.a. hvor lenge skal kvinner være «den andre», for å låne et begrep av Simone De Beauvoir og når skal man slutte å se på typiske kvinnelige erfaringer som små og puslete? Og hva er det egentlig i det hele tatt med dette betente begrepet flink pike? Er det behov for å skrive historien på nytt der også kvinners innsats vektlegges?

Marie Amdam er musiker, samfunnsdebattant og jobber i programavdelingen på Bergen Offentlige Bibliotek.

Charlotte Myrbråten er kritiker i Bergens Tidende og Klassekampen. Jobber i programavdelingen på Bergen Offentlige Bibliotek.

I samarbeid med Bergen Kvinnesaksforening