Svart-hvitt portrett av en kvinne med forblåst hår og et kontemplativt uttrykk.

Podkast: Å fortelle om «tyskertøser»

Møt dramatiker Stig Amdam og historiker Monica Waage Johannessen til samtale om det nyskrevne stykket «Sytten somre».

Historiker og lærer Monica Waage Johannessen har skrevet master og bok om hvilken rolle norske myndigheter hadde i behandlingen av tyskerjenter etter krigen. Som dramatiker belyser Stig Amdam gjerne historiske hendelser, og han har bak seg flere kritikerroste teaterstykker om menneskeskjebner under andre verdenskrig.

I «Sytten somre» flyter to tidsplan over i hverandre, i en sterk fortelling om forbudt kjærlighet, fedrelandskjærlighet og en ung kvinnes livsvalg. Vi følger Solveig 17 år under krigens siste dager i Norge, og Solveig 26 år i et utbombet DDR. Den engasjerende historien gir innblikk i behandlingen som «tyskerjentene» fikk av  norske myndigheter og medborgere i oppgjøret etter andre verdenskrig.

I løpet av krigen var det på det meste 350.000 tyske soldater i Norge, og det anslås at et sted mellom hver tolvte og hver fjerde unge norske kvinne hadde følge med en tysk soldat under okkupasjonen. Selv om et slikt kjærlighetsforhold i seg selv ikke var forbudt, ble de sett på som landssvikere og fikk en nådeløs behandling.

Samtalen ledes av Silje Gripsrud fra DNS.