Et team mennesker undersøker utstyr på et bord under dramatisk scenebelysning med en røykeffekt i bakgrunnen.

Podkast: Lørdagskafé: 1984?

I Teaterkjelleren fremkalles et brutalt samfunn basert på masseovervåking, propaganda og manipulasjon av fakta. I dette opptaket får du vite mer om den fascinerende nydramatiseringen av Orwells berømte dystopi, kalt «1984?».

Teaterkunstner Tore Vagn Lid har fritt dramatisert romanen til George Orwell, og har selv regi på forestillingen. Sammen med skuespiller Kjersti Dalseide ga han publikum et innblikk i det spennende prosjektet som nå tar form i en samtale på lørdagskafeen.

I Vagn Lids versjon har en liten gruppe scenekunstnere (eller forhenværende kunstnere) i en ikke så alt for fjern framtid, tatt seg ulovlig ned i det som en gang var en teaterkjeller, men som nå brukes til mer samfunnskritiske formål. Der finner de manuset til «1984?». I det avsperrede lokalet gjenforteller de så den berømte kjærlighetshistorien mellom Winston (som jobber i sanndep med å redigere om fortidens kunst og vitenskap) og Julia (som med ny teknologi masseproduserer bøker).

Forestillingen undersøker det massive og urovekkende materialet til han som ble opphavsmann til ord som Big Brother, jernteppe, tankepoliti og nyspråk.