Portrett Camara Lundestad Joof

Podkast: Møt dramatikeren: Camara Lundestad Joof

Med «De må føde oss eller pule oss for å elske oss» fyrte Camara Lundestad Joof opp både rasismedebatten og teaterlysten i hovedstaden i fjor. Nå er Den Nationale Scene klare med en ny, vilter og hardtslående versjon av stykket. Vi inviterte dramatikeren til samtale før premiere.

«Et politisk og sosialt kampskrift på vegne av oss alle», mente Dagsavisen da stykket ble vist for første gang på Nationatheatret. «Det er blendende ubehagelig og vekkende, vilt underholdende og sexy. Ekstremt smart gjort.», skrev Dagbladet. I Bergen presenteres en utvidet versjon med  ny regi og nye skuespillere.

I «De må føde oss eller pule oss for å elske oss» tar Camara Lundestad Joof et rasende oppgjør med samfunnsdebatten, rasisme og seksualitet. Det tar form som en vill, leken og opprivende tirade, og er delvis basert på dramatikerens egne erfaringer om hvordan navigere i det norske samfunnet som en ung, brun og skeiv kvinne.

Camara Lundestad Joof er husdramatiker på Nationaltheatret, og er også forfatter, oversetter og en tydelig stemme i det offentlige ordskiftet. 

«De må føde oss eller pule oss for å elske oss» ble nominert til Ibsenprisen og vant Heddaprisen for beste scenetekst. Manuset har også blitt gitt ut i bokform.

Foto: Odin Drønen