search

“Arv og miljø” tilbake på DNS 2020

Påtroppende teatersjef Stefan Larsson avslører at den sterke forestillingen basert på Vigdis Hjorths omdiskuterte roman, får nypremiere på Den Nationale Scene våren 2020.

– “Arv og miljø” var en av Skandinavias mest interessante forestillinger i fjor, og det er en stor glede å kunne fortelle at det blir gjensyn med forestillingen når jeg tiltrer i 2020. Den modige tolkningen av Hjorths roman gjorde et sterkt inntrykk på meg. Dette er teater av ypperste merke – hardtslående, velspilt og nyskapende, sier Stefan Larsson, som nå ønsker at flere skal få se det mye omtalte stykket.

Se til Bergen

Den påtroppende teatersjefen lover i hvert fall 10 spilledatoer med “Arv og miljø”, og forteller at han i sin periode i større grad vil veksle mellom forestillinger på Store Scene. Den fullstendige teatermenyen 2020 lanseres senhøstes.

DNS har blitt anmodet om å vise “Arv og miljø” i Oslo og andre steder i landet, men Larsson mener teaterinteresserte heller må bli mye flinkere til å reise til Bergen.

– Det er viktig å få frem at spennende teater også skapes utenfor hovedstaden og at det er all grunn til å holde et øye med det som skjer i Bergen og på DNS, smiler Larsson.

Spesiell teateropplevelse

Det var nåværende teatersjef Agnete Haaland og regissør Kjersti Horn som jobbet frem ideen om å lage teater av Vigdis Hjorths prisbelønte roman. Horn dramatiserte den sammen med Kristian Lykkeslet Strømskag, og sto for regien. Mottakelsen av forestillingen var overveldende, og den ble bl.a. nominert til Heddaprisen som årets forestilling. Horn ble nominert for beste regi.

Etter urpremieren i november 2018, strømmet det inn begeistrede publikumsreaksjoner og både publikum og teaterkritikerne ga uttrykk for at de hadde vært med på en helt spesiell teateropplevelse. I kjølvannet av forestillingen ble det også skrevet flere debattinnlegg som løftet frem betydningen av å sette opp det sterke dramaet om å ta oppgjør med sin egen familie og få aksept for sin opplevelse av svik og overgrep. Hovedpersonen Bergljot ble spilt av Kjersti Elvik, som imponerte anmelderne med sin rå tokning.