search

20.10: Torturens psykologi – fra Gestapohuset til Guantanamo

Hvordan kunne – og kan – vanlige folk bli torturister og veksle mellom vold, forlystelser og familieliv? Kan tortur egentlig bekjempes? Under FN-sambandets Internasjonale uke, inviterer vi til en samtale om et av de mest opprørende aspektene ved menneskelig adferd og psykologi. Arrangementet avsluttes med musikk fra Marthe Valle.

Med Gestapohuset og okkupasjonstidens mørkeste hendelser som bakteppe, stiller vi de vanskelige spørsmålene: Hva er det som gjør oss mennesker i stand til å utføre tortur? Hvilken innvirkning har det på offeret og den som gjennomfører det? Arrangementet holdes på Store Scene 17.00-18.10, tirsdag 20. oktober. Det er gratis, men du må bestille fribillett via lenken. NB! Begrenset kapasitet.

På Store Scene møter du NRK-journalist Eirik Veum, som har skrevet triologi om Statspolitiets historie, bl.a. «Nådeløse nordmenn», samt psykolog Nora Sveaass, kjent for sitt lange engasjement knyttet til menneskerettighetsbrudd og psykologiske konsekvenser for mennesker utsatt for tortur. Hun er tidligere medlem av FNs torturkomité og sitter i dag i FNs underkomité for forebygging av tortur. Vi får også innsikt i den brutale behandlingen av motstandsfolk i Bergen ved Ole-Johan Hauge, tidligere regionsjef for Det Internasjonale Røde Kors og styreleder i Stiftelsen Espeland fangeleir/Gestapohuset i Veiten 3.

Skuespiller Bjørn Willberg Andersen leser tekst, og artisten Marthe Valle avslutter arrangementet. Hun har gitt ut 7 plater, vunnet Spellemannpris, og turnert i Norge siden 2004. Hun er kjent for sitt sterke samfunnsengasjement, og har jobbet med bl.a. Norsk Folkehjelp og Kirkens Bymisjon.

Samarbeidet er en samproduksjon med Stiftelsen Espeland fangeleir/Gestapohuset i Veiten 3.