Inspirasjonsmateriell «Skipet de Zee Ploeg»

Her finner du videoer, artikler og oppgaver om iscenesettelsen og den virkelige historien som har vært utgangspunktet for forestillingen. Det gir et godt bakteppe før teaterbesøket og kan bidra til en større forståelse for dramaet, lokal historie og moralske dilemma som også er aktuelle i dag.

«Skipet de Zee Ploeg» handler om mennesker som levde over 200 år tilbake i tid, men spørsmålene forestillingen stiller er også aktuelle i dag. Hvordan tar vi imot mennesker som søker tilflukt hos oss?

Året er 1817. Menneskene ombord på skipet de Zee Ploeg har begitt seg ut på en farefull reise for å unnslippe fattigdom og forfølgelse. De er tyske emigranter som vil reise til Amerika i håp om en bedre fremtid for seg selv og sin familie. Skipets kaptein er en ødelagt og kynisk mann, og han styrer skipet rett inn i uværet så mastene knekker. Skipet driver mot norskekysten og ender til slutt opp i Bergen – en by som strir med økonomiske problemer. Hvordan takler byen denne situasjonen?

En person med topphatt med et intenst blikk står mot et bakteppe som smelter inn i et bølget hav.

Om forestillingen

Her kan du lese handlingssammendrag og bli introdusert for de ulike skikkelsene som står på scenen. Du kan også se videointervjuer med skaperne av forestillingen, og ta en sniktitt i kulissene på alt arbeidet som gjøres frem mot premieren.

Et vintage svart-hvitt-bilde av en overfylt innendørs sammenkomst, muligens i en pub eller fellesrom, med enkeltpersoner som sitter ved bordene og engasjerer seg med hverandre.

Historisk bakgrunn

Reis tilbake i tid! Her finner du videoer og artikler som forteller om livet og situasjonen i Bergen og Europa i 1817. Finn ut mer om tilstandene i Bergen, og hva som gjorde så mange forlot Europa for å finne et nytt hjem på andre siden av Atlanterhavet.

En montasje av en vintage illustrasjon av en kvinne i kjole og hatt lagt over et bilde av et knudrete tre i en gressmark.

Etterarbeid

Rom for refleksjon! Spennende arbeidsoppgaver gir deg muligheten til å grave dypere og si din egen mening om det du har opplevd. Skriv en anmeldelse, diskuter det du har sett og test dine egne kunnskaper historie og forestillingen.

Kjære lærer

Her er forslag til hvordan du som lærer kan bruke bakgrunnstoffet, og hvilke kompetansemål og fagområder forestillingen kan knyttes til.